top of page

27 oktober 2021

Rotterdamse culinaire samenwerking gaat voedselverspilling tegen

Het post corona werken vraagt om een hybride benadering van de zakelijke lunchcultuur 

 

 

Rotterdam - Het Rotterdamse bedrijf New Fork zag de markt voor bedrijfskantines en catering volledig instorten en besloot te innoveren. Met begrippen als hybride, flexibiliteit en gezondheid als basisprincipes en het tegengaan van voedselverspilling als hoger maatschappelijk doel. Zij vonden een partner in het Rotterdamse initiatief Stadswandeling010 die de Rotterdamse horeca - tijdens de lockdowns - aan broodnodige omzet hielp. De wandelaars - zo’n 4000 per week - konden bij tientallen horecabedrijven in Rotterdam en omstreken een hapje en drankje afhalen. Een creatieve, gezonde activiteit in een periode waarin plezier en vermaak bijna geheel verboden waren.

 

Nu de lockdowns tot het verleden lijken te behoren wilde Stadswandeling010 een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan: een bijdrage leveren aan het tegengaan van voedselverspilling. Daarom zijn ze de samenwerking aangegaan met de innovatieve bedrijfscateraar New Fork. Samen willen de bedrijven voedselverspilling terugdringen door flexibele en hybride lunches aan te bieden. Via een slimme app bestel je ‘s ochtends precies wat je nodig hebt waardoor er geen voedsel overblijft en weggegooid moet worden. De lunch wordt dezelfde dag bij je thuis of kantoor afgeleverd..Ook zijn de bedrijven een samenwerking gestart met Too Good to Go en de Voedselbank zodat ook voedsel uit het productieproces niet verspild wordt

 

Markt bedrijfskantines stort in 

Uit recent onderzoek van de Rabobank blijkt dat de markt voor bedrijfskantines in 2020 kromp met 37% en in 2021 met zo´n 29%. Terwijl de markt voor thuisbezorgen juist een enorme vlucht maakte. In 2020 een groei van 39% en in 2021 een groei van 51%. 

 

Kantoorruimte wordt afgestoten

Uit verschillende onderzoeken en rondvragen - bij grote bedrijven - lijkt tussen de 10% en 30% van de kantoorruimte te worden afgestoten. Ook blijven medewerkers gemiddeld zo’n 2 tot 3 dagen thuiswerken. En dat heeft een enorme invloed op de bedrijfskantines en bedrijfscatering. 

 

New Fork

Yorick van Baarsel van oprichter van New Fork geeft aan: “Door flexibel in te spelen op het nieuwe werken bieden wij een innovatieve cateringoplossing. Kantoortijgers of thuiswerkers bestellen ‘s ochtends eenvoudig de lunch en die wordt dezelfde dag nog thuis of op kantoor bezorgd. Precies afgepast op het aantal personen waardoor voedselverspilling tot het minimum beperkt wordt. We hebben dit concept nu uitgerold in Rotterdam en omstreken. Maar er zijn plannen om ook Amsterdam en daarna de rest van Nederland te veroveren. En wil je als bedrijf kroketten en frikandellen bestellen? Dan pas je niet bij onze visie. Want je bent wat je eet en daar profiteert je gezondheid, energie en je arbeidsproductiviteit van. ”

 

Stadswandeling010

De Initiatiefnemer van de Stadswandeling010, Rutger van Stigt Thans geeft aan: “Tijdens de lockdowns hielpen we de horeca en maakten we de Rotterdammers blij met een van de weinige vrijetijdsactiviteiten die wel door mocht gaan. We hebben daar echt voor gestreden bij burgemeester Aboutaleb. Ik kreeg er zo’n goed gevoel bij dat ik mijn steentje kon bijdragen. Maatschappelijke betrokkenheid tonen in de vorm van het oplossen van een actueel probleem is een pijler geworden in onze organisatie. Daarom helpen we nu voedselverspilling tegen te gaan door samen te werken met New Fork. ” Aldus Rutger van Stigt Thans

bottom of page