Denemarken en Nederland vieren 500 jarige samenwerking op gebied van innovatie

Kroonprins Frederik van Denemarken bezoekt Europese innovatiehub Cambridge Innovation Center (CIC)

Rotterdam – Op 20 en 21 juni 2022 brengt een Deense handelsdelegatie van 30 leidende Deense bedrijven in groene energie en smart healthcare een bezoek aan Nederland. Samen met kroonprins Frederik van Denemarken, de Deense minister van klimaat en energie Dan Jørgensen en de Deense minister van volksgezondheid Magnus Heunicke. Het bezoek heeft als doel om partnerships op te tuigen en te verstevigen, samenwerkingen aan te gaan en oplossingen te bieden op het gebied van duurzaamheid en slimme gezondheidszorg. Ondernemers, beleidsmakers en experts uit beide landen gaan met elkaar in discussie over de uitdagingen op het gebied van innovatie, duurzaamheid en gezondheidszorg. Eén van de innovatieve hoogtepunten is het bezoek aan de leidende Europese innovatiehub: Cambridge Innovation Center (CIC) in Rotterdam. Hier zullen de kroonprins en de ministers het gesprek aangaan met drie Nederlandse innovatieve startups op het gebied van innovatie, cleantech en sustainability. 

Denemarken en Nederland onderhouden al meer dan 500 jaar een sterke band op commercieel en vriendschappelijk gebied. Vroeger werd er vooral samengewerkt op landbouwgebied en brachten Nederlandse boeren voor toendertijd innovatieve methodes naar Denemarken. Inmiddels werken de landen samen op het gebied van duurzaamheid, groene energie, milieu en gezondheidszorg.  

‘Innovatie overstijgt landsgrenzen en beste manier om hedendaagse problemen op te lossen is om de meest innovatieve wereldwijde bedrijven bij elkaar te brengen. CIC heeft met 8 wereldwijde vestigingen en bijna 3000 innovatieve bedrijven, startups en scaleups een leidende positie in de wereld van innovatie, duurzaamheid en slimme technologie. De samenkomst van de ambtelijke, innovatieve en commerciële top van Denemarken en Nederland is een voortzetting van de goede relatie tussen de landen. CIC huisvest wereldwijd de meeste innovatieve bedrijven die samen de toekomst van de wereld vormgeven, wij faciliteren dan ook van  harte het bezoek van de Deense handelsdelegatie om op die manier een bijdrage te leveren aan een schonere, slimmere en gezondere toekomst.’ Melissa Ablett-Jordaan, COO CIC international.

CIC startup talk 

CIC faciliteert een startup talk en koppelt drie Nederlandse bedrijven aan de handelsdelegatie. Deze aanwezige bedrijven zijn Corekees, Somnox en TransitionHERO. Corekees maakt het mogelijk om te beleggen in bomen, vanuit de oogst wordt dividend betaald. Hiermee gaat de scale up ontbossing tegen. Somnox maakt slaap op een natuurlijke wijze toegankelijk door middel van zachte robotica met ademhalingsbegeleiding. Daarnaast zorgt TransitionHERO met hun platform als een snelkookpan voor het ontwerpen en opschalen van groene innovaties. Naast de drie bedrijven zal ook COO van CIC wereldwijd,  Melissa Ablett-Jordaan vertellen hoe zij zo’n 6 jaar geleden CIC Rotterdam – als eerste Europese locatie – heeft opgezet en de innovatieve ontwikkeling van de bedrijven binnen CIC heeft versterkt.  

Leidende Europese innovatiehub 

Begin 2016 zette het van origine Amerikaanse concern met succes de eerste Europese Innovatie Community op. Rotterdam werd dé ondernemershub van Europa. De gedachtegang achter  deze community is dat technologische innovatie gestimuleerd en versterkt kan worden door kruisbestuivingen. Er is – onder het dak van CIC Rotterdam – meer dan €600 miljoen opgehaald en dat heeft zowel de Rotterdamse als Europese innovatiekracht versterkt. 

nl_NL