Diversiteit en inclusie als uitgangpunt nieuwe economie

19 april 2023

Upstream 2023: Het toekomstbestendige festival

Rotterdam, 19 april 2023 – Netwerkfestival Upstream brengt ook dit jaar internationale changemakers samen in de Rotterdamse metropoolregio. Duurzame groei voor startups en scale-ups staat centraal, met speciale aandacht voor diversiteit en inclusie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat startups met een divers team vaker groeien en innoveren. Ruben Brave, ondernemer en CEO van Entelligence, leidt tijdens het festival een rondetafelgesprek over dit onderwerp. Hij moedigt deelnemers aan om nieuwe ideeën en initiatieven te ontwikkelen met de focus op inclusiviteit en innovatie. Het festival heeft tot doel een digitale, koolstofneutrale, circulaire en inclusieve economie te stimuleren.

Foto: Upstream Festival 2022

Net zo divers als de wereld

Upstream wil het debat op gang brengen en inspireren tot actie. Waarom zijn er niet meer diverse teams en startups in de regio? Lars Crama, Private Lead bij Up!Rotterdam: “Met ons groeiende tech-ecosysteem is het noodzakelijk diversiteit en inclusie tot prioriteit te maken. In de regio zijn er minder vrouwelijke CEO’s dan CEO’s met de naam Jeroen of Sander – we hebben dus duidelijk nog een lange weg te gaan. Door diversiteit te omarmen en een meer inclusieve omgeving te creëren, vergroten we tegelijkertijd het potentieel voor innovatie en creativiteit. En we zorgen ervoor dat alle stemmen worden gehoord en vertegenwoordigd. Upstream nodigt changemakers uit om samen te komen en te bouwen aan een tech-ecosysteem dat net zo divers is als de wereld waarin we leven.”

Inclusief ondernemersecosysteem

Ruben Brave, Nederlandse internetpionier en oprichter van Dutch New Narrative Lab1, leidt het rondetafelgesprek: “Een inclusief ondernemersecosysteem is een beter ecosysteem. De bestaande niveaus van diversiteit en inclusie leiden tot hogere zorgkosten en zelfs tot economische schade. Dat betekent kansenverlies voor Nederland. Het is wetenschappelijk bewezen dat innovatie en creativiteit worden aangejaagd door diversiteit en inclusie, wat weer leidt tot betere resultaten. Ook helpt het bij het behalen van de Sustainable Development Goals en zorgt het voor naar verwachting honderden nieuwe bedrijven en tienduizenden nieuwe banen2.” Stefaan De Vreese, medeoprichter van de Benelux LGBTIQ Business Chamber, nodigt LGBTIQ-ondernemers uit voor de meetup tijdens Upstream: “Diversity, Equity, and Inclusion (DE&I) is niet zomaar iets om aan te vinken op een MVO-verslag. Het is een bedrijfsstrategie die echte waarde creëert. Diversiteit van leveranciers is de volgende fase en gaat over het nog breder inzetten van de kracht van diversiteit voor zakelijk succes.”

Inspirerende bedrijven

De regio Rotterdam huisvest inspirerende bedrijven met oog voor een diverser personeelsbestand. Zo zet Equalture zich in voor werving zonder oordeel dankzij data en gamification. Charlotte Melkert is een van de oprichters: “De arbeidsmarkt was nog nooit zo overspannen; naar verwachting zijn er 95 miljoen minder werkenden in 2050. Tegelijkertijd zorgen digitale innovaties voor miljoenen nieuwe banen, zodat een enorme kloof ontstaat tussen beschikbare en vereiste vaardigheden. En aangezien Gen Z en Millennials een gebrek aan diversiteit, gelijkheid en inclusie niet langer accepteren, is het garanderen van gelijke kansen essentieel.” Nelson T. Ajulo, CEO van social-impact HR-bedrijf Zarttech, vult aan: “De mensheid is als een kleurrijk geweven tapijt, waarin elke draad staat voor een eigen cultuur, perspectief of ervaring. Door deze draden te vlechten, ontstaat een prachtig en levendig mozaïek. Het bewijs van de kracht van eenheid in diversiteit.”

Details rondetafelgesprek

Onderwerp: ‘How to increase diversity and inclusion in startup teams?’

Datum en tijd: Talent Tuesday, 23 mei om 16.00 uur

Locatie: Poppodium Annabel, Schiestraat 20, Rotterdam

Tickets: LINK

Over Upstream

Upstream is het jaarlijkse festival voor internationale changemakers die zich inzetten voor de transitie naar een digitale, koolstofneutrale, circulaire en inclusieve nieuwe economie. Hier delen, verbinden en creëren ondernemers, investeerders en bedrijven betekenisvolle innovaties die duurzame groei stimuleren. Het evenement vindt dit jaar plaats van 23 tot 25 mei met 2.000+ deelnemers, 70+ exposanten en 40+ gecureerde evenementen. Poppodium Annabel in het centrum van Rotterdam vormt het hart van het festival, met een aanbod variererend van speeches en paneldiscussies tot workshops, hackathons en netwerkevenementen. In drie dagen kunnen startups, scale-ups en studenten netwerken, kennis maken met de nieuwste innovaties en leren van vooraanstaande experts en denkers in de industrie. Zie ook upstreamfestival.com.

nl_NL