€1.5 miljoen investering voor A.I. opzegservice Closure

Groeikapitaal opgehaald om de Europese uitrol van de scale-up te faciliteren 

ROTTERDAM – Investeerders Borski fund en Rabobank investeren samen €1,5 miljoen in Closure. De Rotterdamse scale-up ontzorgt families na het overlijden van een dierbare door het beëindigen of overzetten van doorlopende abonnementen. In onze huidige “abonnementencultuur” heeft een persoon gemiddeld meer dan 30 doorlopende contracten, rekeningen, abonnementen accounts of profielen. Closure speelt in op de onoverzichtelijke en moeilijk opzegbare berg aan periodieke verplichtingen die achterblijft bij overlijden. Naast Borski Fund en Rabobank doen ook aandeelhouders van het eerste uur Kees Jan Rietveld, Lex Geerdes en Wiegertje Groenveld mee in deze tweede investeringsronde. Deze investering zal vooral gebruikt worden voor het uitbreiden van het team en de uitrol naar andere Europese landen. 

Graciëlla van Vliet, CEO van Closure foto: Bogdan Fecioru


Grote last voor nabestaanden 

Het is een herkenbare situatie voor mensen die iemand hebben verloren: alle bedrijven en instellingen die nabestaanden tegenkomen in de post, mail en op de bankafschriften moeten geïnformeerd worden over het overlijden. Dit is een tijdrovende klus voor de nabestaanden en de ervaring leert dat opzeggen vaak niet zomaar gaat. Een overleden persoon heeft gemiddeld meer dan 30 contracten, rekeningen en abonnementen, variërend van bankrekeningen en verzekeringen tot goede doelen en sociale media. Door onze “abonnementencultuur” neemt dit aantal snel toe. Closure ontzorgt de erfgenamen van de overledene door te fungeren als één aanspreekpunt tussen erfgenamen en organisaties. Erfgenamen geven aan bij welke bedrijven abonnementen beëindigd of overgenomen moeten worden en Closure voert deze verzoeken uit. Via een wekelijkse update en een persoonlijk dashboard blijft de erfgenaam op elk moment op de hoogte van de voortgang. 

Machine learning: één medewerker kan honderden verzoeken afhandelen 

Closure kijkt naar problemen vanuit een data- en technologisch perspectief, wat leidt tot innovatieve oplossingen ten opzichte van de status quo. ‘Door verschillende machine learning-technieken toe te passen, kan één enkele medewerker nu honderden verzoeken per dag afhandelen. We ontzorgen niet alleen erfgenamen, maar helpen organisaties ook om de afhandeling van een overlijdensmelding soepel en minder arbeidsintensief te laten verlopen want de klantenservice van bedrijven groeit vaak niet evenredig mee met het klantenbestand’ aldus Bart Verhaegh, CTO van Closure. 

Ontzorgen van nabestaanden en organisaties

Inmiddels werkt Closure met meer dan 200 uitvaartondernemers en tal van abonnement aanbieders zoals: T-Mobile, Unicef, Interpolis, OV-Chipkaart, Knab. Dat aantal zal blijven groeien. Closure heeft een vergunning verkregen van de Autoriteit Financiële Markten om ook contracten van financiële instellingen te beëindigen of over te zetten. “Ons doel is om onze om erfgenamen te ondersteunen bij het voltooien van de digitale erfenis die een dierbare achterlaat. Zo kunnen mensen zich focussen op dat wat belangrijk is: rouwverwerking”, aldus Graciëlla van Vliet, CEO en medeoprichter van Closure.

Rabobank zet in op financieel welzijn 

Rabobank was al in een vroeg stadium betrokken bij Closure met een Innovatielening voor de ontwikkeling van het platform. De dienstverlening van Closure sluit aan bij de maatschappelijke thema’s die de Rabobank belangrijk vindt. ‘Wij willen ons inzetten voor innovaties die het financieel welzijn van mensen stimuleert. Vanwege de innovatiekracht en missiegedreven aanpak van het team ondersteunen we nu ook in de volgende groeistappen. Wij zien kansen voor Closure om hun impact te vergroten in zowel Nederland als over de grens’. Aldus Thijs Reiling, investment banker startups en scaleups. 

Revolutionaire software algemeen inzetbaar 

Closure is opgericht door de twee getalenteerde vrouwelijke ondernemers Chantal van der Velde en Graciëlla van Vliet. Beiden hebben een econometrische achtergrond en hun B2B SaaS-oplossing met behulp van AI lost een groot probleem in de markt op. ‘Achter de software van Closure zit een revolutionaire innovatie die ook buiten het overlijdensproces toepasbaar zou kunnen zijn. Bij Borski Fund investeren we in AI-oplossingen omdat deze enorme kansen bieden om kwantitatief grote maatschappelijke problemen efficiënt op te lossen. Closure is het vijfde AI-bedrijf dat we aan ons portfolio toevoegen.’ Aldus Bertrand van Leersum, Investment Director bij Borski Fund.


nl_NL