CEO van grote Britse ‘tech-savvy’ verzekeringsbroker spreekt op Rotterdams start-upfestival

16 mei 2023

Nederland gidsland op het gebied van technologie

Nederland loopt voorop op het gebied van technologie in de financiële en medische sector (fintech en medtech). De Britse verzekeringsbroker Superscript is specialist op het gebied van tech en koos recent Rotterdam als vestigingsplaats voor het Europese hoofdkwartier. Van 23-25 mei vindt in de havenstad het festival Upstream 2023 plaats, een jaarlijks internationaal evenement dat innovatieve ondernemers en investeerders samenbrengt. Superscript-directeur Cameron Shearer zal hier spreken over zijn keuze voor Rotterdam en over het belang van verzekeringen voor startups en scale-ups in de techsector; hun specialisme.

Foto: Superscript, stockfoto

Nederland belangrijke hub voor fintech en medtech

“Nederland is de thuisbasis van een aantal van de grootste FinTech-bedrijven in Europa”, vertelt Cameron Shearer. Uit onderzoek van KPMG en Global Data blijkt dat Nederland binnen Europa een belangrijke ‘hub’ is op het gebied van fintech en medtech. Nederland hoort bij de Europese top als het gaat om fintechbedrijven die de markt op komen en is tweede als het aankomt op Betaalinstituten (PI), elektronische geldinstellingen (EMI) en rekeninginformatiedienstverleners (AISP), blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek van KPMG. Shearer benoemt vooral de ‘ondernemersmentaliteit en arbeidsmarkttalent’. “Een uitstekende match met onze activiteiten en ambities. Het voelt dan ook heel natuurlijk om ons in Rotterdam te vestigen.”

Verandering
“In de beginfase van een bedrijf zijn ondernemers bezig met businessplannen, sales, website en creatieve ideeën. Het afsluiten van een verzekering heeft weinig prioriteit, maar dat is ten onrechte”, zegt Shearer. “Het is vaak van levensbelang voor start-ups en scale-ups en het gebrek aan kennis hierover kan tot problemen leiden bij beginnende ondernemingen. Daar willen wij verandering in brengen”, aldus de directeur van Superscript, dat zich in Nederland vooral focust op bedrijven in fintech, medtech en digitale bezittingen zoals crypto. De CEO vertelt hier ook over tijdens één van de Fireside Chats op Upstream. “Wij bieden de bescherming tegen onvoorziene gebeurtenissen en schadeclaims, zodat de ondernemer zich kan richten op zijn kernactiviteiten.”

Startups en scale-ups niet goed bediend op verzekeringsmarkt

Start-ups en scale-ups worden traditioneel niet goed bediend op de verzekeringsmarkt. Veel verzekeraars bieden een alles-in-één-verzekering aan die vaak te ruim is en daardoor onbetaalbaar voor deze bedrijven. Superscript is in de eerste plaats een databedrijf dat bijna alle gebruikte technologie zelf heeft ontwikkeld. Hierdoor kan het nauwkeurig bepalen welk type verzekering een klant nodig heeft, zonder onnodige ballast. Dit resulteert in aantrekkelijke prijzen voor start-ups en scale-ups. “Bovendien focussen wij ons specifiek op techbedrijven, waardoor we nog specialistischer zijn. Onze mensen hebben echt verstand van tech, wat essentieel is in zo’n specifieke sector”, zegt directeur advies en broking David Dickson, die de leiding heeft over de Rotterdamse tak van het bedrijf.

Schadevergoedingen aan klanten, juridische kosten, reputatie
Een recent voorval laat zien hoe belangrijk een goede techverzekering is. Een start-up die een softwareplatform voor cybersecurity ontwikkelt, focust in eerste instantie op ontwikkeling en lancering; niet op verzekering. Tijdens die ontwikkeling ontdekt het bedrijf potentiële risico’s, zoals aansprakelijkheid bij dataverlies of cyberaanvallen. Ze schakelen Superscript in. Enkele maanden later wordt het bedrijf getroffen door een datalek, dat aanzienlijke financiële schade zou hebben veroorzaakt. Dankzij hun techverzekering zijn kosten als schadevergoedingen aan klanten, juridische kosten en maatregelen om hun reputatie te herstellen gedekt.

nl_NL