Nieuwe trend in startup-land: Sharefunding® verenigt duurzaamheid met investeerders

Energietransitiebedrijven omarmen duurzame financiering


Utrecht, 4 september 2023 – Nederland heeft een rijke geschiedenis in duurzame energie en óók in duurzame financiering: in ons land werd het aandeel uitgevonden. Steeds meer impact-startups maken gebruik van de innovatieve financieringsvorm sharefunding®, waarbij zij via het platform van Eyevestor hun aandelen eenvoudig plaatsen en verhandelen. Zo zijn er inmiddels zes duurzame energiebedrijven die gebruikmaken van Eyevestor. Hieronder vallen laadpaalondernemer Blue Current, de ontwikkelaar van zero-emissie laadstations voor waterstof en elektriciteit Fountain Fuel en ook Sun Tank, dat een oplossing biedt voor opslag van zonne-energie. Andere ventures zijn Green Caravan (dat een net-onafhankelijk en fossielvrij laadnetwerk creëert voor elektronische voertuigen), elektrisch deelautoplatform Mobigo (Mobicoop) en de onderhoudsvrije duurzame elektrische fietsen van byAr.

Foto: Eyevestor, energietransitie

Levenscyclus

Het Nederlandse bedrijf Eyevestor bedacht sharefunding®. Via het platform kunnen start-ups, scale-ups en MKB online, digitaal en volledig digitaal aandelentransacties afhandelen. Eyevestor biedt een totaaloplossing voor het aandelenkapitaal voor elk bedrijf in elke fase, van start tot exit. Zo helpt sharefunding® met de financiering van groei en ontwikkeling, gedurende de hele levenscyclus. Een bedrijf versterkt op Eyevestor haar eigen vermogen, het dient als funding- en aandelen-boekhoudplatform en biedt de mogelijkheden stakeholders te binden en medewerkers te belonen.

Investeerders voor elke groeifase

Op Upstream 2023 zijn veel verschillende investeerders aanwezig, die zich richten op bedrijven in diverse sectoren en groeifasen. ICOS Capital focust op klimaattechnologie en innovaties om duurzaamheid te versnellen: “We willen graag kennis maken met scale-up bedrijven in de carbon- en foodtech sector met bewezen technologie en launching customers”, zegt Nityen Lal, directeur van ICOS. Een andere investeerder, Graduate Entrepreneur, financiert jonge techbedrijven. “We bieden niet alleen kapitaal en netwerk voor pre-seed en seed funding, maar ook hands-on ondersteuning voor degenen die de wereld veranderen”, zegt Auke van den Hout, venture capital investeerder bij Graduate Entrepreneur.

Investering voor groei

Blue Current kan daardoor verder bouwen aan slimme software, laadpunten en diensten die de overgang naar duurzaam vervoer versnellen. In 2022 haalden zij €5 miljoen op bij verschillende investeerders en medewerkers. Fountain Fuel gebruikt het opgehaalde kapitaal om het netwerk van emissievrije laadstations voor waterstof en elektriciteit uit te breiden. Ook het eerste net-onafhankelijke en fossielvrije laadstation van Green Caravan is momenteel in ontwikkeling, dankzij al hun investeerders, die gezamenlijk deze missie ondersteunen . 

Elektrisch fietsen, deelauto’s, zonne-energie

ByAr sharefundt om de wereld van elektrisch fietsen op te schudden. Elke fiets is handgemaakt, uniek en recyclebaar. Dankzij het onderhoudsarme Dutch Design heeft het een extreem lange levensduur en is het de elektrische fiets met de kleinste ecologische footprint ter wereld. Deelautoplatform MobiCoop tilt de deelauto naar een hoger plan: doordat alle auto’s elektrisch zijn en lokale deelnemers naast de auto’s ook het eigenaarschap van MobiCoop delen. De startup haalt geld op, waarmee het wagenpark wordt uitgebreid en nieuwe gemeenten aan het netwerk worden toegevoegd. Sun Tank, de revolutionaire oplossing voor het opslaan van zonne-energie in dak, muren en vloer, staat met hun sharefundingsronde open voor investeerders die ook verstand van deze materie hebben.

Duidelijk duurzaam

Eyevestor CEO en initiatiefnemer Gijs Dalen Meurs over de nieuwe trend: “We groeien sterk in het segment van bedrijven die oplossingen aandragen rond de energietransitie. Dat is mooi om te zien en ook logisch omdat het erg goed past bij sharefunding®”. Mark de Raaij, oprichter van Blue Current vult aan: “Het grote voordeel van sharefunding® is dat je als ondernemer zelf de koers kunt blijven bepalen. Wij vertellen ons eigen verhaal en daar sluiten mensen zich bij aan. Geweldig dat klanten en leveranciers in kunnen stappen en mee profiteren van ons succes”. Peter Kooyman, directeur van byAr: “Ze noemen ons ontwerp wel de Tesla van de fietswereld. Heel mooi natuurlijk, maar wij zien het als onze missie om bij te dragen aan autovrije binnensteden. Sharefunding® was voor ons een uitkomst, we hebben onderdelen groot in kunnen kopen zodat we nu door kunnen ontwikkelen, en het past ook helemaal in onze visie op maatschappelijk ondernemen: samen doen!” 

nl_NL