Wat heeft 5 jaar Cambridge Innovation Center (CIC) Rotterdam gebracht?

23 februari 2022

Is het Rotterdam gelukt om het ondernemersklimaat te verbeteren

Rotterdam – Ruim 5 jaar geleden streek het Cambridge Innovation Center neer in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam. Zowel Rotterdam Partners, het promotiebureau dat Rotterdam wereldwijd op de kaart wil zetten, als de gemeente Rotterdam zagen graag dat CIC een vestiging in Rotterdam zou openen. Het ondernemersklimaat in diverse wereldsteden werd positief beïnvloed door de komst van CIC in steden als Boston en Miami en Rotterdam zag het Amerikaanse bedrijf als een geschikte partner. CIC koos voor Rotterdam als 1e internationale vestiging – buiten de USA – vanwege de potentie van het ecosysteem, de centrale ligging in Europa en de wens van de stad om het ondernemersklimaat te versterken.

CIC impact: investeringen, banen en 50 ondernemersprijzen

Het totaal aangetrokken investeringsgeld de afgelopen jaren – door start-ups bij CIC – is ruim 600 miljoen. Dit werd vooral gefinancierd door venture capital. Er werden 1828 full-time banen gecreëerd door de bedrijven in CIC’s community. Het percentage internationale bedrijven – bedrijven die een of meerdere kantoren over de grens hebben – is ongeveer 20%. De sectoren It/tech/software, business consulting en service providers zijn het beste vertegenwoordigd. Onder de bedrijven zitten veel winnaars, in de afgelopen jaren wonnen de bedrijven meer dan 50 nationale en internationale ondernemersprijzen.

250 bedrijven

De afgelopen 5 jaar bood CIC Rotterdam plek aan gemiddeld zo’n 250 bedrijven en organisaties. Ongeveer de helft van de bedrijven is een start-up of scale-up, en het aandeel midden-en kleinbedrijf beslaat gemiddeld zo’n 18%, het aandeel corporate bedrijven is 5% en er lopen gemiddeld zo’n 25 investeerders rond. Het resterende deel wordt bezet door non-profit organisaties en freelancers.

50.000 aanwezigen op community events

Daarnaast brengt CIC samen met non-profit zusterorganisatie Venture Café – de Rotterdamse community bij elkaar tijdens de wekelijkse events zoals de Thursday Gatherings. Hier wisselen ondernemers kennis, netwerk en ervaring uit. De afgelopen jaren waren er in totaal zo’n 50.000 bezoekers aanwezig tijdens de gecombineerde events.

“De drijvende kracht achter CIC is de community van innovatieve bedrijven, variërend van startups, scale-ups, investeerders en corporates. Met behulp van een inspirerende werkomgeving en programmering gericht op toegang tot talent, funding en het totale innovatie ecosysteem, willen we de impact van onze community vergroten. Door nauwe samenwerking met partners vanuit het gehele innovatie ecosysteem leveren we een positieve bijdrage aan het ondernemersklimaat in Rotterdam.”Aldus Joyce Kornet-Vreugdenhil

Opening DELTA, einde van een tijdperk

Met de opening van de laatste kantoorruimte CIC DELTA komt er een einde aan jaren van uitbreidingen van flexibele en hybride kantoren in het Groot Handelsgebouw. Inmiddels beslaat het totale aantal vierkante kantoormeters ruim 10.500m2.

nl_NL